Úszókapu alkatrészek

Tervezési segédlet: Úszókapu segédlet.jpg
Méretezéshez szükséges adatok: Méretezési rajz.jpg, Méretezési tábla.pdf


Az úszókapu számos előnnyel rendelkezik a hagyományos tolókapuhoz képest, hátránya azonban, hogy az úszókapu nyitásához nagyobb (hosszabb) hely szükséges. Ahol a hely adottságai lehetővé teszik, ott mindenképp célszerű úszókapu beépítése mellett dönteni, mert
- az úszókapu az időjárási körülményektől védett szerkezeti elemekkel rendelkezik,
- tartós,
- hosszú élettartamú konstrukció
- úszókapu esetén nincsen talajszinten lefektetett sín, amiről leugorhatna a kerék kavics, sár, vagy egyéb akadály esetén, és nem tud lefagyni sem
- az úszókapu modellekhez készült kapumozgatók alacsonyabb árúak
- az úszókapunál nem szükséges többméteres betonalapot készíteni a kapu alá, nem baj, ha a talaj nem vízszintes a pillérek közöttA C sínek S 355 gyári anyagokból készülnek.

Szerelési magasság: futósín alsó síkja a talp alsó síkjától furatos talpú görgőknél 53 mm.

A T jelű állítható talppal szerelt görgőknél 65-87 mm között állítható, oldalirányban 12 mm az állítási lehetőség.

Az F jelű, furatos talpaknál furattávolság: 115 x 68 mm, furatátmérő: 13 mm.Görgőcsoportok úszókapuhoz
KIEGÉSZÍTŐK ÚSZÓKAPUKHOZ
A G48, G4, G6, G11/5, G75-5, G75-9 görgőknél a sínek bel méreténél 1mm-rel kisebb átmérőjű gyűrűk vannak a csapágyakra sajtolva és ugyanaz a csapágy a sín belsejében, hol a sín felső, hol az alsó felületén gördül a kapu helyzetétől függően. Az 1mm-es hézagra azért van szükség, nehogy a sínbe esetleg bekerülő szeméttől a kapu megszoruljon. Viszont ebből adódóan a kapu enyhén döccen, amikor a holtponton áthalad.

A G 11-es görgőknél, alul-felül külön csapágy-párok dolgoznak. A csapágyak úgy vannak elhelyezve, hogy a görgő csoport hézagmentesen illeszkedjen a sínbe.
Előnyei: hosszabb élettartalom, a kapu nem döccen